tisdag 31 mars 2009

surrealism

jag vill så gärna hitta ett sätt att sätta ihop ord och meningar för att beskriva "Den rätte för Rosing".
Glamdrottningen bor i Blackeberg och dricker dunkvin. Väggarna är tapetserade med bilder på henne själv. Alla medverkande är fula på ett roligt vis. De läser innantill ur manus. De går på krogen och färgar håret. Handlingen utgörs av en medelålders kvinna som ser konstig ut och ska välja partner. Med sig har hon två rådgivare. Tillsammans väljer de ut en nittonåring. De hånglar framför killen som blev bortvald.

Nää. Det går inte att förklara. Synd.

förväntad sorg

i dag bestämde sig ett unisont twitter för att "det var orimligt att tänka sig att Jarl Alfredius är död". Själv känner jag ingenting inför detta, vilket naturligtvis är bekymmersamt. Det måste innebära att jag missat något. Jag hamnar liksom utanför. Kan hända att jag ser något för lite på nyheter. Man kan ju alltid hoppas.

Jag vill också ha ett gäng som jag kan dela referenser med. Därför följer här en spontanlista med namn på kändisar vars bortgång jag bävar:
  • Clint Eastwood
  • Hasse Alfredsson
  • Ray Cokes (inte för att jag har hört ett pip om honom de senaste tiofemton åren, men herregud den mannen hade en aktiv del i min uppfostran!)
  • Kristina Lugn
  • Sverker Olofsson (fullständig och ärlig panik vid tanken)
  • Grace Jones (ok, de fyra senare antyder att jag inte är speciellt petig med hur nära förestående döden är...)

...det finns nog fler som jag inte kommer på nu.
Ni som delar dessa åsikter kan väl höra av er så jag slipper känna mig som Morran.

experter

i egenskap av kroppsterapeut har jag gjort en iakttagelse.
Många människor har ett fantastiskt tekniskt, filosofiskt och abstrakt kunnande. De kan utföra fantastiska manövers i programvara, de kan tänka ut enormt kreativa lösningar och analysera abstraktioner.
Däremot behöver de anmärkningsvärt ofta hjälp och känner sig osäkra vad gäller livets mer basala ting. När det kommer till sexualitet, sömn och mat verkar samma rediga människor helt förvirrade trots att de läst hyllmeter i ämnet.

Á propos detta visar en studie vid Emory University i Atlanta att våra hjärnor förvirras av expertråd. Vi är kapabla att estimera risker och bedöma, men den förmågan grusas så fort vi lyssnar på experter. Den här studien skulle, enligt artikeln, kunna vara en förklaring till finanskrisen.

Det visade sig nämligen att när expertråd blandades in tog studenterna expertens råd med påföljd att hjärnan inte reagerade som den skulle.
– Det visar att den normala mekanismen som vi har när vi kalkylerar risker och belöningar inte används när du har en expert som säger åt dig vad du ska göra. Jag tror att det här, om inte helt så åtminstone delvis, kan förklara den nuvarande situationen med den finansiella krisen. Enligt min åsikt, ska beslutsfattande inte lämnas över till andra, experter eller inte, säger Gregory Berns vid Emory University i Atlanta.

Rätt intressant.

söndag 29 mars 2009

en magisk afton med grace

jag bara ler. Kan inte sluta. Kvällen har varit magisk. Känner mig både rörd och euforisk.
Jag tror att jag var sexton när "Slave to the rythm" kom - storslagen musik som var med och formade mig. I kväll påmindes jag om hur lycklig jag är över att:
  • ha burit rosa snickarbyxor och Madonnas första look med rosetter och kors utan att det var konstigt eller ens retro
  • upplevt laserdisco-eran
  • varit på alla Prince konserter i Sverige
  • gått på nattklubbar i axelvaddsprydd ormskinnsjacka och dansat till slave to the rythm

Däremot känner jag mig missnöjd över att jag inte är en svart, lång kvinna med cymbaler och lasershow. Född 1948.

Ojoj, Madonna får jobba hårt i augusti om hon ska bräda detta.


Jepp. Hon höll rockringen hela låten+presentation av musiker. Typ 8 minuter utan att det verkade ansträngt en enda gång. Född 1948, säger 1948.

lördag 28 mars 2009

en kväll med grace?


Sitter på cirkus och väntar på Grace Jones. Det slår mig plötslig att hon mycket väl kan dyka upp vid tolv, dyngrak, skälla ut oss och dra hem. Den spänningen är lite halva grejen med konserten.

fredag 27 mars 2009

bss

asså, jag känner en så himla avskyvärd familj. De är ointresserade av allt som andas kultur och tycker att det är för dyrt att betala för film, musik och besök på museum. Detta till trots att kvinnan i familjen lyfter fin-fina statliga bonusar och mannen är egen företagare och lite av en expert på skatteteknikaliteter.
De prioriterar semestrar i Asien och pensionssparande för att kunna bo i en svenskby i Thailand. Thailändarna är ju så glada och prylarna så billiga. En bra semester är en billig semester. Den miljöförstöring som åstadkoms vid de två-tre årliga semestrarna kvittar de med att det är fint att svenska skattepengar kommer lokalborna till del. Prostitutionen ser man inte så mycket av längre. Den har faktiskt minskat.
Mannen i familjen namedroppar på krogen och nätverkar. Kvinnan har slutat gå på krogen och sköter nu både karriär och avancerad matlagning sedan barnen kom. Mannen känner sig missförstådd och har ständiga förhållanden med kvinnans väninnor. Kvinnan är stoisk och tycker att det är viktigt att "värna om de svaga i samhället och att sträcka ut en hjälpande hand". Heminredning är en hobby och hon vill gärna ha ett hem i ljusa skandinaviska färger med en spännande konstrast.
Ungarna - Oscar och Maja - fostras till "sunda värderingar", att äta naturgodis och leka med grannungarna.
De gillar svensk natur, golf, ett par invandrare de känner som är "såå himla svenska och jobbar så otroligt hårt", att resa, barn, djur och rättvisa.
De gillar inte att politikerna inte gör något åt saken, strömmen av öststatskriminella, de slöa 80-talisterna, pornografi och orättvisor.
De tycker synd om alla som är drabbade av lågkonjunkturen, men tycker lite att folk faktiskt borde skaffa sig en buffert.

Till min stora glädje har det kommit till min kännedom att det finns ett brett stöd för att utvisa svenska medborgare ur landet. Tackar.

tisdag 24 mars 2009

alla ni som mår dåligt...

...gör inte det!

Vår-vintern har försatt mig i depression. Det här ljuset är det hemskaste som finns. Allt ser dammigt ut och träden verkar döda. Själv är jag fruktansvärt ful. Och dammig och verkar död. Och uppsatsen jag har för ambition att skriva...
...vi måste inte prata om den.

För att inte fullständigt klappa ihop iförde jag mig termo från topp till tå och tvingade mig 300 meter till biografen. Jag kände att Clintan måste få upprättelse efter pinsamma Changeling.
Och visst fick han! Grand Torino är en fet kliché och jag älskar den. Jag älskar Clintan. Jag fattar inte - förrförra veckan satt jag, fylld av skam, i biosalongen och led över att se 50-åriga Micke Nyqvist gubba runt i "Män som hatar kvinnor" och nu glor jag på 80-åriga Clintan och vill gifta mig. Jag tror att det beror på att han inte rör sig gubbigt. Han är verkligen helt makalöst mycket man och kommer alltid undan med att vara stereotyp.
Från första rutan vet man med säkerhet hur varje sekund av Grand Torino ska gestalta sig och den bjuder inte på en enda överraskning. Ändå mår jag bara bra. Jag ska köpa den så fort jag kan och kolla på den en gång i veckan.

Jag mår verkligen tusen gånger bättre och mitt enda bekymmer nu är att jag inser att Clintan kommer att dö. Och förmodligen inom en inte allt för avlägsen framtid. Fan va hemskt. Vad är väl lite lågkonjunktur i jämförelse?

nu ni, ska det gnällas

det finns faktiskt inget löjligare än att gnälla på vädret. Det är ju som det är så att säga. Om man dessutom har valt att bo i sverige vet man väl liksom att det skiftar en hel del. Och jag ÄR förtjust i årstider och skiftningar.
Men nu måste jag lägga mitt veto. Jag står inte ut med den här kylan. Den fryser sönder mina tankar och benstommen har förvandlats till torra kristaller som riskerar att gå i miljoner bitar vid minsta skakning. Mitt hjärta har frusit och jag är elak mot barn och uteliggare. Detta måste få ett slut. Hör du det, Reinfeldt, folket behöver värme!

Jag vill också ta upp detta med tvättlappar i kläder. Eller skötselråd eller innehållsförteckning eller vad det kallas. Jag talar om den obligatoriska lappen som skaver och alltid finns någonstans på insidan av ett plagg. Den är alltid hårt, vasst och tycks bli allt större. Till vissa träningskläder har jag fått med en roman. Jag är väldigt känslig när det gäller sånt här. En riktig prinsessa på ärten när det kommer till konstfibrer och vassa trådar. Oftast upptäcker jag att lapphelvetet måste väck nuuuuuuu. Punkt nu. Vilket i praktiken innebär att jag gör en ormliknande rörelse, får tag i lappen i typ svankhöjd och omänskligt drar hela plagget mot mig och klipper blint och desperat. Med ett oavsiktligt, litet och växande hål som resultat. Näsan alla mina kläder har ett tvättlappshål. Det här håller inte. Hör ni det, alla kinesiska barnarbetare, lapparna måste väck!

måndag 23 mars 2009

earth hour

på lördag kl 21.30 är det ju earth hour. På det stora hela ett bra och trevligt initiativ. Men! Men jag är ju på konsert då. Hur funkar Grace Jones a capella i stearinljusets sken?

//Svar till sign tveksam

söndag 22 mars 2009

veckans citat

"Sonens dator dog i går kväll. Ingen död i skönhet. Den skrek tills strömmen bröts. Tänk om pc har en själ. Trodde jag bara gällde mac".
Pappa Torgny twittrar

fredag 20 mars 2009

fredag

Rolf-Peter är värd tio minuter rast!

onsdag 18 mars 2009

mitt kautschuck mot er verklighet

jag har skrivit professionellt i olika former sen jag var 17-18 år. Jag är utbildad informatör med en fil. kand i medie-och kommunikationsvetenskap. Jag har gått Poppius journalistutbildning, undervisat och lagt upp kurser i kreativt skrivande och mediekommunikation.

Minst en gång i månaden ber någon mig att "skriva ihop någonting" . När det är en bekant så betyder det att de vill ha det gratis, när det är en kund vill de ha det förbannat billigt. Detta verkar alltid vara en, i deras ögon, helt rimlig begäran.
- Du är ju så duktig på såntdär...med ord och grejer.
Skribent är typ inget riktigt yrke så att säga. Ord, text och bokstäver är något som skrivs ihop medan man väntar på bussen.
Skulle man slänga åt en litteraturkritiker Elias Canetti med ett "Bläddra igenom den här", eller en snickare ett par pinnar med "Snickra ihop en möbel"?

Så långt in kommet i ärendet dyker orden: "det behöver inte vara långt", "bara lite kort" upp. Att förklara varför det inte går fortare att skriva kort, och varför, är som att simma i sirap. De allra flesta verkar, med den drucknes envishet, anse att det är som vilket ackord som helst.

Sen kommer dräparen: "det är inte så noga".
- Nä, men skriv själv då, idiot.

//Grinig skribent med trehundratusen i studieskuld

måndag 16 mars 2009

i första klass till helvetet

sedan i förrgår har jag funderat på Madeleine Albrights bevingade ord "det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra".
Är inte det rätt mesigt?
Skulle män nöja sig med ett eventuellt (och väldigt vagt) straff som kommer senare? Nämligen efter döden.
Undra på att brödraskapet är mer utvecklat. Är någon taskig är det käftsmäll direkt. Fysisk eller verbal. Straff och hämnd utdelas bums.
Vi fördömer våra ohjälpsamma medsystrar i tysthet och tänker att "jojo, hennes tid kommer". Så tiger vi, blir klivna på och tänker på karma.
Jag förstår faktiskt om kvinnor inte känner sig speciellt manade att hjälpa varandra inför det förskräckliga hotet "att det finns en speciell plats i helvetet". Nu när jag läser det är det bud på att jag tycker att det nästan låter positivt. Lite VIP så där.
I det här ateistiska landet har vi ju inte någon direkt relation till varken himmel eller helvete.
- Och om det är varmt i helvetet kan det väl ändå inte vara så jävla dåligt?

Nä, då är det bättre att kliva över kvinnolik så man får något uträttat för egen personlig vinning. Därefter väntar varmare breddgrader. En klassisk win-win för de som tar och tar men aldrig ger.
Jävla Madeleine Albright.

söndag 15 mars 2009

funderingar kring tronföljden

alltså ska vår kronprinsessa gifta sig någon gång nästa år. En kungahus-expert uttalade sig i veckan om att det sedan kan bli tal om "tassandet av små fötter på slottet". Vilket jag förstår är en omskrivning för att det är fritt fram för sexuellt umgänge när de unga tu ingått äktenskap.

En rad frågor har uppstått i och med detta och jag vill gärna ha svar på och diskussion kring följande:
  • Om Daniel och Victoria, mot förmodan, skulle råka ha sex och bli gravida före bröllopet: måste då en abort komma till stånd, eller kan hon gifta sig gravid?
  • Vad händer om de inte kan få barn? Får de adoptera då eller tvingas de vara barnlösa?
  • Om de får adoptera, vad får de adoptera i så fall? Och kommer den adopterade att bli tronarvvinge? Kommer vi att få veta att det adopterats eller kommer hovet att fejka en hel graviditet?
  • Om de får ett barn med något mer uppenbart fel, typ autism, downs syndrom, multipla handikapp et cetera: får det barnet bli tronarvvinge? Eller blir det så att de får försöka skaffa ett nytt barn för det ändamålet?

Jag borde tänka mer på min uppsats och mitt jobb, men detta är allt för fängslande! Det är en ynnest att leva i ett land där prinsar och prinsessor finns.

lördag 14 mars 2009

melodifestival

undrar om övriga européer ställer sig lite tveksamma till oss svenskar...? För andra året på raken skickar vi en transvestit till ESC. Och som pricken över i marknadsför vi oss med en prinsess-vigsel mellan enäggstvillingar. Gör vi detta för att få något slags bidrag??
Lika som bär: Sarah Dawn Finer och Fiona Shrek

måste

någon gång måste jag åka till kuala lumpur och dricka lumumba.

fredag 13 mars 2009

torsdag 12 mars 2009

jag har inte mage att länka till något särskilt

jag jobbade som karaktärsämneslärare på gymnasiet en tid av mitt liv. Bland annat hade jag ett ämne som hette Text - där unga vuxna skulle få lite genre-känsla. Redan efter första året stod det klart för mig att kursplanen tvunget måste ändras. Följande år ägnade jag de två första veckorna åt att gå igenom pekoral. Kunde eleverna bara förstå innebörden av detta var läsåret räddat. Lika kul som det är att hitta ett praktpekoral, lika eländigt är det att förklara för en 16-17-åring att berättelsen om hennes lillebrors död i cancer tyvärr gått och blivit ofrivilligt skojig. Jag anser fortfarande att känsla för litterära magplask är den enda rimliga vägen för ett vettigt skrivande. Och jag säger det direkt: förfärande få har det.

Det här var i slutet av 1990-talet och det var inte superenkelt att hitta ett pekoral på beställning. Och att få till ett fejkat är hart när omöjligt. Insändarsidorna i Uppsala Nya Tidning gav till sist utdelning i form av en essä om den stackars sommarkatten som, om jag inte minns fel, till sist satt utanför det tomma huset i höstkylan med stora tårar i ögonen.

Efter två år stals original-klippet och jag hittade aldrig något riktig lika bra.
I dag hade jag inte behövt bekymra mig. I dag hade jag passerat via bloggportalen och sökord cancer, bebbe, gravid eller husdjur så hade jag varit hemma inom loppet av fem inlägg.
Herregud, vilka pekoral det finns där ute!
Inte helt sällan kommenterade med: "guuuuud, tjejen va bra du skriver! Kramiz"
[pekoralisten]" ... uttrycks- och meddelelsebehovet är långt större än gestaltningsförmågan. Den emotionella och intellektuella kapaciteten räcker inte till för de stora ambitionerna ..."
- Bertil Pettersson

onsdag 11 mars 2009

grafisk informations-disaster

i slutet av nittitalet jobbade jag som avdelningschef och utbildare på en gymnasieskola med inriktning mot media och kommunikation. Grafiskt Utbildnings Center heter skolan.

Min bästa väninnas son går på den skolan numera. Sist jag besökte dem fick jag syn på detta informationsblad på kylskåpsdörren.

Jag känner mig nyfiken på vem som givit tummen upp för den...

tisdag 10 mars 2009

jävla lamor

varför, VARFÖR, spottar folk överallt och hela tiden!?
Fyyyy faan.

måndag 9 mars 2009

sviter av långpromenad

i går hade min man och min svåger sin månatliga bror-fylla. Svågern var i ett horribelt skick redan i starten. Bakfull som en apa och hade ägnat söndagsgryningen åt att leka rockstjärna och slänga ut hyresvärdens grejer från balkongen på efterfesten. Vad för prylar, frågade vi.
- Ett tiotal, svarade han kryptiskt.
Senare framkom att det rörde sig om allt från krukor till en fåtölj (jag vill gärna stava detta ord med o. Varför får man inte det?).
Jag förstod att han inte skulle nöja sig med några stillsamma öl. Han hade för mycket att dränka.
Jag åt middag med dem och smet sedan hem.
Vaknade av ett jävla liv mitt i natten.
Min man snubblade in i sovrummet och avlämnade en förvirrad rapport som bestod av ett uppräknande av barer de besökt. Uppläst med tillkämpat nykter röst. Han avslutade med: sen gick vi på café opera - Omid hälsar till dig - och så gick vi ända hem (från kungsan till vasastan). Vi fick oss en rejäl promenad.
Och i den sista meningen uppstod en blandning av flåshurtighet och sludder som jag inte trodde var möjlig.
Bravo, sa jag. Vilket friluftsliv!
Olle somnade och jag var klarvaken. Efter ett par timmars oroligt dvalande klev jag upp till ett os av gammal fylla och utslagen svåger i soffan.
Efter lång lunch med Sophie och en riktig genomkörare på akademibokhandeln gick jag hem. De ligger fortfarande och luktar.
Jag misstänker att svågerns motivation att ta sig hem är låg. Fan.
De får ju sluta powerwalka på nätterna.

pöbel

en stor del av mitt jobb går ut på research, snokande, grävande och surfande. Därför händer det titt som tätt att jag förvillar mig ut på nätliga stickspår i tron att jag jobbar. I går hittade jag en gammal polare som gav upphov till ett gäng andra gamla vänner, antagonister och ex.
Det sker en del otäckt där ute kan jag säga. Det är förvisso inte nyheter, men i går tror jag att jag var lite extra hudlös och kanske gav mig själv aningen för mycket tid. Det var ett larmande inferno av pekoral och kaktips. Fula köksutensilier till salu, hajktips och äkta fransk champagne (sic). Citationstecken inom citationstecken, bebbar, mammisar och pappisar. Hart när ingen drar sig för klyschor och den politiska korrektheten känner inga gränser. Folk som varit fulla, ramlat omkull eller har stökigt hemma ÄR HELT CRAZY! GALET! THAILANDSSEMESTRAR, SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT LYCKAS MED GLASSTÅRTA OCH MINA NÄRA OCH KÄRA!

Jag återvände till tystnaden med en viktig insikt.
De allra flesta förstår nog inte ett ord av vad jag säger.
Men jag lyckas inte dra någon direkt slutsats av det faktum.

I dag ska jag jobba som fan.

fredag 6 mars 2009

grindslanten

farbror staten kräver en hel del stålar av mig tills på torsdag. Dealen känns inte alls ömsesidig. Oftast är jag mycket mer överens med den andra parten i mina affärsuppgörelser.

Jag är inte nöjd. Och jag beklagar mig ganska så högljutt. Moms ska den satan ha också. Och vanlig skatt.
Synd att jag inte är 20 år yngre, beklagade jag mig till mamma, då kunde malmskillnadsgatan varit ett alternativ.
Den ömma modern gladdes åt min ålder och vi släppte det hela.
Något senare slog det mig! Jag är avsevärt äldre än jag tror. Vaddå malmskillnadsgatan!? Där har väl ingen gått i kommersiellt syfte de senaste femton åren? Sex säljs ju på nätet.
Jag är helt hopplöst uråldrig.
Vilken otrolig tur att jag inte begav mig i väg i min okunskap.
Ett medelålders spektakel irrandes runt bland flanörer och krogbesökare - ingen i jakt på köpetöser.
I stora gympadojjor ropar en tunn röst:
- Hallååå, hallååå?
Allt medan skatteskulden växer.

öhhh...beee?

vår nya ÖB, Sverker Göranson, tycker att han innehar ett sveriges "svåraste jobb". Alltså jag har ju aldrig varit ÖB, men va fan...? Han borde få prya som dagisfröken eller busschaufför en vecka eller två kan jag tycka.
Hur JÄVLA svårt kan det vara?

torsdag 5 mars 2009

???

kan en vampyr bli smittad av hiv? Och vad händer sen?

hemma bäst

en bekant till Olle brukar mellanlanda hos oss på väg till eller ifrån sydamerika. I går satt han i vårt kök och berättade att han hade spenderat den sista veckan i argentina med ångesten som sällskap.
- Jag tänkte bara på att jag skulle hem och hur hemskt det ska bli.

Det är inte helt sällan jag hör folk säga så. Första gången jag blev medveten om det var för kanske femton år sedan. Där och då bestämde jag mig för att aldrig leva så att semestrar och resor ger mig ångest.
Jag känner att jag har lyckats rätt bra med det.
Oftast gillar jag mitt liv så mycket att jag trivs på plats*. Och när jag otrivs brukar jag inte kunna resa ifrån mig själv.
Vilken härlig tanke i den onda tid som kallas mars. Jag behåller den hela dagen, tack så mycket!


*Jag flyttar och byter livsstil rätt ofta - erkänns.

tisdag 3 mars 2009

finn fem fel

efter en halvtimmes "Den rätte för Rosing" river sig min man i håret och utbrister förbryllat:
- Men det finns väl ingen som är rätt för henne?
Och ser uppriktigt frågande ut.


/här är en länk till Rosings mest läsvärda, ja, kanske till och med världens mest läsvärda, blogginlägg/

i upplösningstillstånd

sedan 20-årsåldern är jag svårt beroende av nässpray. Jag tycker egentligen att detta är ett ganska festligt beroende. Det finns ju så att säga ingen rimlig orsak och ändå är jag, vad jag förstår, låååångt ifrån ensam. Vi vanemissbrukare hamnar ofta i livliga diskussioner om 0,5or eller 1or. Otrivin eller Nezeril. Vi garvar åt apotekpersonalens eviga:
- ...och så vet du att det är max tio dagars användning.
Jag har aldrig haft för avsikt att vänja mig av med nässpray. Det verkar för plågsamt för ingenting. Känslan av att inte få tillräckligt med luft genom näsan ger mig panikångest. Och bara tanken på att sluta gör mig gråtfärdig. Det är liksom inte värt det. Lite broskbildning rör väl inte en katt.

I går fick jag veta följande av initierad källa: nässpray i allmänhet, Otrivin i synnerhet, l-ö-s-e-r u-p-p slemhinnorna. Ibland när man tycker näsan är rinnig efter sprayning så är det i själva verket typ en del av slemhinnan som rinner ut.
Extremt jävla obehagligt. Jag får bilder och visioner jag inte vill ha och erfar svimningstendenser och knäsvaghet.
Nu börjar en systematisk avvänjning.
Det kan bli grinigt här på bloggen ett tag.

måndag 2 mars 2009

Madonnamuffin

jag och Eva bjöd Johanna på middag i går. Som tack för att hon fixade Madonnabiljetter de luxe till ordinarie pris.
Det blev vin, pasta, garbos tårar och madonna på random i bakgrunden. Och bäst av allt: Evas bror hade designat en Madonna-muffin* inspirerad av Love profusion-videon.

*här presenterad med usel mobilkamera-bild, men ni hajjar upplägget

söndag 1 mars 2009

en fråga i all hast

ett besynnerligt fenomen i sverige är att vi med den drucknes envishet hävdar att "man aldrig får skylla på alkoholen".
Varför inte?
För egen personlig räkning kan jag säga att alkoholen ofta fått mig att göra både bra och dåliga saker som jag aldrig annars skulle gjort. Minus alkoholen hade jag inte gjort dem. Då är det väl fullt logiskt att skylla på alkohol. Nej?

tolkningsföreträde

jag hyser ett visst förakt gentemot människor som på allvar tycker att populärkultur är viktigt. Lite motsägelsefullt eftersom jag fullkomligt avgudar en av dess största ikoner - Madonna. Inte egentligen så mycket som varken artisten eller sångerskan Madonna, utan mest som, just, ikon. Framför allt älskar jag hennes pretantiösa sida. Däremot har jag ingen som helst uppfattning om att hon skulle vara speciellt sympatisk. Det finns väl inget som direkt tyder på detta. Om inte annat har jag svårt att tro att man når den absoluta toppen genom att vara en mild viol. Alltnog: jag skiter i vilket, jag kommer aldrig umgås nära med Madonna.

Jag har precis avslutat Christopher Ciccones "Livet med min syster Madonna*" där Madonna framställs som en inte allt för sympatisk person. Egentligen förmedlar den bara det gamla vanliga: snål, maktgalen och med ett oändligt bekräftelsebehov. Man har läst det förr i alla Madonna-spaltmetrar. Och som läsare tänker man som vanligt "fy fan för att vara så känd att nära vänner och släkt frestas att profitera".
Jonas Gardell sa en gång: bara för att min farsa var en skitfarsa behöver inte jag vara en skitson genom att hänga ut honom. Fritt citerat. Det känns som rätt inställning tycker jag.

Det jag framför allt slås av är att samtidigt som Christopher Ciccone beskriver sin osympatiska syster tämligen trovärdigt framstår han ändå själv som den största idioten. Detta är ett fenomen jag ofta återkommer till i tankarna. Jag är fascinerad av berättelser där författaren, sitt tolkningsföreträde till trots, misslyckas med att framställa sig själva (eller sin huvudperson) som "den som förtjänar sympati" eller "den trovärdige". Och trots att deras antagonist är en uppenbar idiot. Jag tycker det händer förvånande ofta. På rak arm har jag känt så inför Carina Rydbergs "Den högsta kasten", Unni Drougges "Boven i mitt drama kallas kärlek" och Liza Marklunds huvudperson Annika Bengtzon. I sist nämnda fall extra anmärkningsvärt emedan huvudfiguren ska gälla för fiktiv (det är väl i och för sig Liza själv...?).
Det borde ju vara så att författaren i egenskap av allena rådande tolkare borde kunna framställa sig själva i bättre dager. Jag undrar om det inte helt enkel är så att man bör undvika den självbiografiska romanformen som arena för hämnd. Det verkar som om avsändarens bitterhet liksom tar udden av storyn.
Jag ska sluta läsa den här typen av böcker. De lämnar mig alltid lite lätt illamående.

Resten av dagen väljer jag att fokusera på den 9 augusti då jag, Eva, Daniel och Johanna avnjuter artisten Madonna. Inte Christophers hemska syster.

* jag vill påpeka att man kan skita i den här boken av en mängd skäl, till exempel uselt korr och anmärkningsvärt många sakfel.