måndag 31 maj 2010

Nytt liv - nytt jox

Det har begåtts dop i helgen. Det var fantastiskt. Ungen pendlade mellan leenden och skratt. Prästen sa att han var en ren fröjd att döpa. Föräldrar gillar sånt. Även jag. Jag är en vanlig jävla förälder nu.

And speaking of which:

På dopfesten konfronterades jag med… …andra föräldrar. En farsa höll absolut noll koll på sin sjukt ouppfostrade dotter som drog runt som ett klumpigt jehu och kladdade ner soffor, väggar och Nimrods doppresenter med choklad. Och jag undrar: är det min sak att måsta säga åt hans felknullade unge? Måste jag ta ansvar för det?

En ensamstående mamma blev full (jepp, på ett dop!) och klart olämplig att handha sina barn. Och jag undrar: övergår hennes barn i mitt ansvar då? Ska man lägga sig i? Eller är det helt enkelt fel att servera vin på ett dop?

Frågorna är inte retoriska. Jag undrar verkligen. Detta är en ny värld för mig.

En helt ny värld.

Förr hade jag fantastiska kontakter på att komma in på korgar och före köer. Nu jobbar jag febrilt på att skapa nya för att få in Lille på stans bästa förskolor. Det har kommit till min kännedom att 400 personer står i kö till dagiset där jag vill ha honom. Jag kan förmodligen skicka min gamla visitkortspärm åt helvete.



fredag 21 maj 2010

Pivot


I brist på egen kreativitet och idéer tänker jag låssas att jag är überlyckad skådas inbjuden till Actors Studio och besvara Bernard Pivots frågeformulär. Det tycker jag att ni också kan göra. Lika bra att vara redo när James Lipton ringer.


Question 1. What is your favorite word?

Civilkurage.

Question 2. What is your least favorite word?

Mediatränad.


Question 3. What turns you on creatively, spiritually, or emotionally?

Självständighet.


Question 4. What turns you off?

Politisk korrekthet.


Question 5. What is your favorite curse word?

Satan.


Question 6. What sound or noise do you love?

När min son gurglar av skratt. Och regn.


Question 7. What sound or noise do you hate?

Killgäng som skrålar.


Question 8. What profession, other than your own, would you like to attempt?

Trädgårdsmästare eller barnmorska.


Question 9. What profession would you not like to do?

Ekonom. Eller datatekniker.


Question 10. If Heaven exists, what would you like to hear God say when you arrive at the Pearly Gates?

Bra jobbat. Nu får du sova, äta och vara med ditt eget folk!

torsdag 6 maj 2010

Mommie Dearest

- Barnet är mammigt och jag får ingenting gjort. Han vill bara vara med mig, beklagar jag mig till väninnan - kinesiolog och psykoprofylaxterapeut.

- Ja, svarar hon med ett tonfall som antyder att jag är idiot, du är mamma nu.

Detta hänger alltså samman. Jag trodde kanske mer att det var en uppfostringsfråga eller läggningssak. Framför allt trodde jag att barnet skulle bli pappigt eftersom fadern i fråga oftare går hem i stugorna än den bitska morsan.


Jag försöker skriva uppsats mot klockan och så fort Nimrod är trött lämpar jag över honom på morfadern för en långpromenad med vagnen och så fort Nimrod är nöjd slänger jag över honom till någon kvinna i familjen för lekålär. Jag kastar mig in i litteraturstudier och Habermas tankar om det offentliga. Det slutar oftast i gråt som bara upphör när barnet får syn på mig och genast börjar le genom tårarna. Jag behöver väl knappast påpeka Skulden som växer sig till en skyskrapa gjuten på Ballerina kladdkaka och studie-lakrits. Jag förstår ju att tiden med Nimrod är dyrbar. Huxflux har han ett eget hushåll och dålig andedräkt. En framgångsrik författare som skrivit "Mamma och farbror Habermas" med undertiteln - Mommie Dearest, Fil Mag.

Nä, livet är - som bekant - inte för nybörjare

We have a saying in Jämtland...

Min skäggige far, kulturmurveln, förfasar sig allt oftare över språkets och mänsklighetens förfall. I morse hummade han surt om att människor numera är lite stolta över sin oförmåga att uttrycka sig och tycker att det är deras rättighet:
- "Jag kan inte stava - demokratin fungerar"

måndag 3 maj 2010

Svenska folkhemmet

Här har vi en kvinna som uttrycker sig, skriver och inreder med samma stilrena träffsäkerhet!





"4 rum å kök.1badrum med badkar,1 gäst toallet.pasage från bägge sidorna från hallen som är i mitten.stora rum,höktitak,vackra fönster.fön..."

lördag 1 maj 2010

Bibelns Sara var 90…

Jag älskar att åka tåg. Överhuvudtaget gillar jag att transportera mig. På min transportskala är båt (så vida jag inte äger den själv) en tia och flyg en etta. Tåg ligger på nio. Att transportera sig full spränger all gradering. Lite dragen och på väg - gärna på båt mellan öar i Grekland - är min vision om att ha dött och kommit till himlen.


Jag kände mig förväntansfullt glad i onsdags när jag skulle introducera sonen för tågåkning. Siktet var ställt på Jämtland, Östersund, och trots att vin inte var att tänka på kändes det toppen. Jag säger direkt; det finns inga överraskningsmoment i det här inlägget: det är helt värdelöst att resa med Nimrod. Helt.

Han var totalt emot att jag skulle få läsa SvD, dricka late och käka kalkonmacka. Han spred mina kanelmandlar över golvet och vägrade surt att flirta med tanterna. Det enda han var för var att promenera fram och tillbaka genom tåget. I Bräcke bajsade han. På pin kiv, det är jag säker på.


Stunden ungen sov var det inte tal om att lyssna på musik och blogga. Nä då dök, Andreas 22 upp och ville prata. Unga män dras till mig som flugor till… Nä, jag är ingen puma, det handlar mer om något slags mentorskap. Unga män vill alltid prata av sig och veta vad jag tycker. Det beror troligtvis på att jag i själen är en grabb, blott 25. Det mesta jag gjort i livet liknar misstänkt mycket gärningarna hos en yngling och det mesta jag längtar efter platsar bättre i osentimentala och oansvariga utrymmen.


Nästan allt Andreas ville göra, se och höra hade jag redan gjort, sett och hört så jag tipsade lite. När det visade sig att Andreas åkte runt och sökte olika folkhögskolor fick jag panik. Jag har inte gått på folkhögskola och det hade jag ju tänkt. Och glömt. Jag glodde på Nimpan och tänkte, på fullt allvar, att jag borde väntat lite med att skaffa barn. Jag är ju bara en liten unge själv och det dyker hela tiden upp saker jag borde hunnit med. Jag är eventuellt en dålig mor.

Men! …när han passerar 16 kommer jag kanske vara en toppmorsa de luxe och vi kan åka tåg tillsammans.