lördag 27 november 2010
Dag 7 - min bästa vän
Dag 6 - min dag
fredag 26 november 2010
Dag 5 - min definition av kärlek
Kärlek=frånvaron av rädsla.
tisdag 23 november 2010
Dag 4 - Dagens mat
Uppvaknande: kanelte med cocosolja
Frukost: Tre koppar kaffe, tjärpastiller, gröt och ost
Mellis: Smakprov av mosad, halvtuggad banan och tre ballerina kladdkaka med römjölk
Lunch: Sejfilé på kulturhuset, latte och choklad-kanelbulle
Mellis: ostmacka och en halv chokladkaka. Marabou.
Till middag planeras en wok på lite av varje och ett glas rött. Det finns glass också tror jag.
Jag avser inte att dubbelkolla huruvida hela kostcirkeljäveln finns representerad.
söndag 21 november 2010
Dag 3 - Mina föräldrar
Min mor och min far länkas samman endast genom mig. På det stora hela har de knappt sett röken av varandra de senaste 30 åren.
Mamma är ett dramatiskt, färgstarkt socialt geni. Lärare och dramapedagog. Pappa är en grå och tyst kulturmurvel.
Mamma menar att väntan är det värsta som finns i hela världen näst efter Lill-Babs. Pappa har gjort det till en livsstil att ta det lugnt.
Mamma flyttar. Pappa stannar kvar.
Pappa sover. Mamma är vaken.
Så vitt jag vet har de tre saker gemensamt: de gillar att promenera, de har förökat sig upp i anmärkningsvärt hög ålder (dock ej med varandra) och mig.
Och när jag förstår att jag är en blandning av de båda förstår jag också min egen obegriplighet.
fredag 19 november 2010
Dag 2 - Min första kärlek

Jag vet inte var ifrån hon kom, men hon finns i mina allra första minnen och lyckades på något sätt göra sig hörd genom de horder av lyxiga gosedjur jag hade i min ägo. Hon var som sagt ytterligt omjuk - hårdstoppad och lite tovad - och därmed egentligen rätt värdelös som, just, mjukdjur. Därtill var hon ful. Denna kombination av icke-attraktiva egenskaper förärade henne min reservationslösa kärlek. En kärlek som gjorde henne allt fulare. Jag drog henne i koppel tills tassarna luckrades upp. Jag kramade henne tills hon var blank och flottig om nosen. Trots klasskamraternas uppriktiga hån släpade jag med henne i skolväskan i årskurs 1 och en fasansfull eftermiddag då jag plockade upp henne hade hon förlorat ett öga. Jag misstänkte genast äcklige Peter i min klass. Han hade vattenskalle och var inte riktigt klok. Det gjorde ont att andas och jag grät med efterhulkningar: Missan var enögd. Min ömma mor tog med oss till mjukdjursdoktorn på Nallens leksaker i Uppsala för att Missan skulle få ett nytt öga. Doktorn presenterade en mängd gröna ögon i fel storlek och iris-sammansättning. Jag höll armarna i kors och tjurade. Aldrig att Missan skulle behöva byta utseende eller begåvas med två olika ögon. När doktorn föreslog ett brunt par bad jag min mor om att få lämna butiken. Hädanefter fick Missan vara enögd. När hon tappade sitt andra öga blev jag tvungen att hålla igen tårarna lite för Missans skull och på natten viskade jag till henne att jag kunde berätta vad som hände - jag skulle vara hennes ögon.
Jag låter kanske lite skämtsam här, men jag minns det stora allvaret i min kärlek till denna döda tingest. Min omvård och sorg kände inga gränser.
Jag minns inte hur hon tillsist försvann, men jag minns sorgen efter henne och fragment av det långa samtal jag och min mor hade om att livet måste gå vidare. Utan den sanitära olägenhet föremålet för min ömma låga hade kommit att bli. Men jag tror inte att jag någonsin helt kommit över henne...
På bilden är hon bara ca 2 år gammal och ännu inte i kalibern toxic waste. Och det är alltså katten jag pratar om.
måndag 15 november 2010
Dag 1 - Jag
Ju äldre jag blir desto osäkrare blir jag - vem i helvete är jag?
Professionellt är jag att jämställa med den gamla reklamen om den högst oseriösa mäklaren som gör lite av varje och har "kaninöppet på lördagar".
Jag är utbildad journalist, informatör, personalvetare och kroppsterapeut. Jag försöker att hålla mig uppdaterad inom samtliga områden.
Men VEM är jag?
Många har beskrivit mig som "taggig" och det stämmer förvisso - jag är mycket reserverad och släpper inte lättvindigt in folk i mitt liv.
Som yngre var jag klassiskt "ung och lovande" - jag tror att de allra flesta räknade med en klockren karriär från min sida. Jag hade dragit på mig två rätt tunga chefsposter före 30 och beskrevs allmänt som anmärkningsvärt intelligent.
När jag självmant struntade i karriären fick jag stämpeln obstinat i brist på bättre och när jag flyttade ihop med min man blev jag krögarhustru för enkelhetens skull. Lite lokal kändis och festprisse så där. Nu handlar mycket om att jag är "en lattemamma i Vasastan" - den där sorten som förökar sig sent i livet och fokuserar för mycket på rollen.
Men vem jag är?
En trött 40-årig kvinna med stor ambivalens. Jag hatar präktighet och älskar civilkurage. Jag vill ha stora doser populärkultur och vin. Jag är en litteratursnobb och mellan varven ganska reaktionär. Att tänka kan vara det jag älskar allra mest och gärna när jag promenerar. Jag är jämtska med en enorm kärlek till Östersund, men vill aldrig någonsin lämna Stockholm.
Kanske måste jag kapitulera som "kaninöppen på lördagar".
Jag också.
Day 01 – Introduce yourself
Day 02 – Your first love
Day 03 – Your parents
Day 04 – What you ate today
Day 05 – Your definition of love
Day 06 – Your day
Day 07 – Your best friend
Day 08 – A moment
Day 09 – Your beliefs
Day 10 – What you wore today
Day 11 – Your siblings
Day 12 – What’s in your bag
Day 13 – This week
Day 14 – What you wore today
Day 15 – Your dreams
Day 16 – Your first kiss
Day 17 – Your favorite memory
Day 18 – Your favorite birthday
Day 19 – Something you regret
Day 20 – This month
Day 21 – Another moment
Day 22 – Something that upsets you
Day 23 – Something that makes you feel better
Day 24 – Something that makes you cry
Day 25 – A first
Day 26 – Your fears
Day 27 – Your favorite place
Day 28 – Something that you miss
Day 29 – Your aspirations
Day 30 – One last moment
söndag 14 november 2010
Grannfrun
tisdag 9 november 2010
Vinkivink.
- Ordet "egentid" får mig att kräkas. Det är en avknoppning av det originalvidriga ordet "kvalitetstid" - när man får barn övergår kvalitetstiden till egentid. Det är då de passivt aggressiva kärringarna går och shoppar.
- Vinkade babyn: på nästan alla ultraljud ligger fostret så det ser ut som om det vinkar till föräldrarna. Detta återberättas gulligulligt efter varenda ultraljud som gjorts. På vårt ultraljud sa sköterskan: seeeeeeeer ni att han vinkar? Vinkivinki! (som om vi vore efterblivna). Jag ville skrika; men din apa, det gör ju för bövelen alla ungar!
- Sy, sticka, lagamat-gör det självjox. Det ska vara så. Man syr (skitfula) kläder själv till sitt barn för att visa hur pysslig man är. Och man lagar eeeeegen eeeekologisk barnmat. Så bara är det. "Det är ju så enkelt" - "man gör ju ändå inget speciellt på dagarna".
- Bo i hus. Cirka 172000 personer har frågat mig när vi ska flytta till hus. Utanför stan. Där barnet kan få "andas ren luft" och kunna springa i gräs. För så ska det vara.
- 1 promille av alla som föds har kapacitet utöver det vanliga har en forskare i utvecklingspsykologi berättat för mig. Ändå har 98 procent av alla föräldrar jag träffar fått ett barn som är "väldigt före".
- "Tvåan" - det förhatliga ordet som avser barn nummer två som förväntas födas inom ett 24-månadersspann för att få ut max av föräldrapengen. Och så förfasar vi oss över Kinas enbarnssystem!? Här har staten sett till att nästan varenda unge har ett syskon som är ca 1 år yngre. Number two kommer för evigt vara något helt annat i min värld.
torsdag 4 november 2010
Ett år med Nisse-Nim
I doppresent fick Nimrod Kristina Lugns dikt "Du ska få ett panoramafönster" av sina gudföräldrar. Där står bland annat följande:
Min present till dig är att du ska tala många språk och tåla allt slags väderlek.Du ska få god markkontakt och svindlande takhöjd med stuckaturer.
Det har kommit att bli symboliskt för hans första år. Han är ämnad att tåla allt slags väder. Han kom till världen efter 24 timmars kamp och slets till sist ut med sugklocka. Under den tiden visade han inte ett enda tecken på att må dåligt eller ge upp. Puls och syreupptag var perfekt. Ungen var lugn som en filbunke. Han möttes av den första snön och per omgående omslöts han av den kallaste snöigaste vintern på 42 år. Stockholm city var täckt i snö december till mars och minus 20 var inget ovanligt. Svininfluensa, RS-virus och vinterkräksjuka härjade. Mamma Nim var rädd och trött, men ungen käkade, växte och var frisk. Sen kom våren med riktigt takdropp och istappar från helvetet hotade från taken. Snömodden gjorde vägarna oframkomliga och Nimrods egoistiska mamma ägnade tid åt både jobb och akademisk uppsats, men Nimrod käkade, växte och klängde nöjt på barnvakterna. Sen tog sommaren vid. Den var den varmaste sedan åttiotalet med uppåt 37 grader i skuggan. Överallt grät förtvivlade och utmattade spädbarn och hettan bara fortsatte och fortsatte. Mamman hade livskris och ångest. Livet bedrevs inomhus i vita tunna tunikor och Nimrod drack stoiskt vatten och sov utan att klaga.
Därefter följde en ond grå valhöst och vi röstade in nazister i riksdagen. Pappan och mamman jobbar, startar stora projekt och har dåligt samvete. Nimrod är obrydd, älskar att vara ute och äter gärna blad och sand. Han har aldrig ont i magen och skrattar nästan jämt.
Han tål all slags värderlek och har god markkontakt. Och jag tackar Gud för den lilla filbunken som står ut med mig.