måndag 14 maj 2007

moralpanik

Jag har haft det tveksamma nöjet att bo, plugga och vara verksam i den diskvattentrista småstaden Uppsala. I skrivande stund jobbar jag där två dagar i veckan. Uppis är, med några undantag, en av de hemskaste städer jag vistats i. Ett undantag är Uppsala Reggaefestival. En helt otroligt skön fest som engagerar musikälskare och familjer från hela europa. En av de få folkligt kulturellt förankrade händelserna i stan.

Detta kan läsas i Uppsala Nya Tidning angående Uppsala Reggaefestival:
- Det finns förmodligen ingen annan plats i Sverige som så många unga människor debuterar med narkotika som på reggaefestivalområdet i Uppsala. Förra året tog vi in 214 personer för urinprov och 75 procent av dem var positiva, berättar Kenneth Olsson vid Uppsalapolisen.

Reggaefestivalen är troligtvis Sveriges trevligaste tillställning. Inget bråk, inga våldtäkter och fullt av väluppfostrade musikintresserade. Klart det finns knark att få tag i. Men frågan är vad utdelningen skulle vara om man satte in lika stora resurser på en vanlig krog? För nog måste det vara procentuellt fler som debuterar på hippa krogar runt om i landet varje helg. Hela året.
På bilden ser ni lille Malik på hans första reggaefestival 2005.

Inga kommentarer: