fredag 30 november 2007

böcker

under sistlidna semester har temat varit "ta tag i litteratur man borde läst för länge sedan". Fallifall någon annan inte läst dessa så till leda uttjatade böcker, och råkar bry sig om min åsikt, så kommer en snabbguide här:
Skippa
TIPPING THE VELVET av sarah walters. Bokens kultstatus är ett rent mysterium. Riktig illa skriven som ett klent eko av gamla sköningar som till exempel FANNY HILL. Jag tror att stilen försöker vara mustig men känns mest...kopierad och påklistrad. Handlingen är i princip obegriplig. Ett lesbiskt manifest som hastigt byter tema de sista 50 sidorna och bestämmer sig för att i stället bli ett socialistiskt dito. Tror jag. Det hela är höljt i dunkel.
Likgiltig

Muttrande, och under inre protest, tog jag tag i den första stieg larsson i milleniumserien MÄN SOM HATAR KVINNOR. Och visst var det spännande underhållning. En helt ok deckare. Jag kommer att läsa de två andra, men det är inte som att jag kastar mig till bokhandeln. Och då bara för lisbeths skull.
Läs, för fanken!

Äntligen, äntligen tog tag i gregory david roberts (bilden) SHANTARAM. Inte en sekund för tidigt. Jag erkänner mig besegrad. Jag borde vara mer ifrågasättande till hans val och kritisk till språket som ibland tenderar till pekoral, men jag är charmad, förlorad och förförd. I två intensiva dygn med ytterst lite sömn levde jag i bombay. Vid uppvaknandet saknade jag prabaker nästan fysiskt och jag vet, med säkerhet, att en man måste älska sin björn.

Sen tryckte miss a katarina wennstams SMUTS av i händerna på mig. Det tackar jag för. Lysande inlägg i sexköpsdebatten. Avskalat, osentimentalt och angeläget. En sån där bok som utmanar, som tvingar in i ställningstaganden.

På samma tema följde min gamla ungdomsidol sara kadefors FÅGELBOVÄGEN 32. Jag ångrar att jag inte läst den tidigare. Den är verkligen helt lysande. Jag fattar inte hur kadefors har orkat skriva den. Hon väjer inte för ett ögonblick det underliggandes mörkaste gravkammare. Stum av beundran.

Avlutar just nu semesterlitteraturen med michel houellebecqs hatälskade PLATTFORM som provocerat fram röster om bokbål. Jag tycker att den är oerhört kul. Cyniskt, uppriktigt och nyktert om sexturism. Bland annat. Eller i alla fall som symbol.

Nu tar vardagsläsningen vid och jag tror att jag ska införskaffa KÖNSKRIGET. Mest eftersom eric rosén (ohyggligt begåvad skribent, krönikör tillika gammal elev till mig) bidrar med en text. Men också i förhoppning att få ett nytt perspektiv på könsfrågor. Mitt hopp står till den yngre generationen. Mitt ointresse för 99 av 100 feminister över 40 är totalt.
"män kan minsann knulla runt och bli betraktade som hjältar, men när kvinnor gör det kallas de horor". (okej, det där upptäckte jag när jag var 12. Åsikten intresserar mig inte förrän den utvecklats)
"det finns inga jobb, inget utrymme, roller etc för kvinnor över 40. Det är fördjävligt. Man måste plastikopera sig för att räknas". (och det kunde du inte tänka ut när du var lite yngre? En åsikt som endast vittnar om fantasilöshet om den uttalas av någon över 35).
Jag vet att jag inte är pk men jag behöver veta något nytt nu. Jag vill veta hur unga människor tänker. Jag vill veta hur män tänker. Jag vill veta något nytt.
Jag återkommer i ärendet.
(fan att jag aldrig hinner läsa så i synk att jag kan engagera mig i debatten när den faktiskt förs! i mitt nästa liv...)

Inga kommentarer: