måndag 13 augusti 2007

knarkfestivalen...


jag har spenderat helgen i uppsala. En gång om året är stan inte bara uthärdlig utan till och med alldeles fantastisk. Eldsjälen Jared Tekeste anordnar europas största reggaefestival i augusti varje år.

En folkfest lite utöver det vanliga. Skön stämning, mängder av entusiaster och fantastiska band. Till skillnad från andra festivaler jag besökt ligger inte folk och kräks utslagna. Det är aldrig några bråk eller hotfull stämning. En enorm bredd på åldrar, man kan ta med barn och morföräldrar utan att ett ögonbryn höjs. Kort sagt; ett kulturevenemang på nivå högre.

Denna uppfattning delar jag med många. Dock icke uppsala kommun och kvällspressen. Uppsala kommun vägrar stödja festivalen eftersom där förekommer knark (vilket jävla ord! Knark...liksom...vad är det!?) och är lika upprörda varje år. Och visst, det förekommer en hel del röka. Precis som det förkommer sprit (och tyngre droger) på andra festivaler. I år hade uppåt 30 extra poliser satts in och plockat in ca 250 personer för innehav och påverkan. Och? Skulle samma insats göras på en vanlig nattklubb en lördagnatt skulle resultatet vara hisnande. Och drogerna betydligt tyngre. Ifrågasätt inte. Tro mig bara. Det är ett sånt jävla hyckleri. Man har bestämt sig. Reggae är jättefarligt.

Kvällstidningarna har varje år valt att kalla festivalen för "knarkfestivalen" och givit blanka fan i att recensera artisterna. Jag vill här framhålla att årets spellista innehöll både Cappelton, Gentleman och legenden Bunny Wailer. Men det var inte så viktigt.
I stället ägnar de sig åt att tipsa en hel grupp musikointresserade om att knark finns att köpa under festivalen. Det är ett udda grepp. Tack aftonbladet.
Inte ett ord om Kapten Röd som inför fullsatt basunerar ut budskapet "tro på dig själv och vägra botox, systrami".
Det är bedrövligt.
Jag är säker på att unga människor drabbas betydligt hårdare av MTV än av uppsala reggaefestival!

Här kan ni kolla lite på "knarkfestivalen"

Inga kommentarer: