tisdag 31 mars 2009

experter

i egenskap av kroppsterapeut har jag gjort en iakttagelse.
Många människor har ett fantastiskt tekniskt, filosofiskt och abstrakt kunnande. De kan utföra fantastiska manövers i programvara, de kan tänka ut enormt kreativa lösningar och analysera abstraktioner.
Däremot behöver de anmärkningsvärt ofta hjälp och känner sig osäkra vad gäller livets mer basala ting. När det kommer till sexualitet, sömn och mat verkar samma rediga människor helt förvirrade trots att de läst hyllmeter i ämnet.

Á propos detta visar en studie vid Emory University i Atlanta att våra hjärnor förvirras av expertråd. Vi är kapabla att estimera risker och bedöma, men den förmågan grusas så fort vi lyssnar på experter. Den här studien skulle, enligt artikeln, kunna vara en förklaring till finanskrisen.

Det visade sig nämligen att när expertråd blandades in tog studenterna expertens råd med påföljd att hjärnan inte reagerade som den skulle.
– Det visar att den normala mekanismen som vi har när vi kalkylerar risker och belöningar inte används när du har en expert som säger åt dig vad du ska göra. Jag tror att det här, om inte helt så åtminstone delvis, kan förklara den nuvarande situationen med den finansiella krisen. Enligt min åsikt, ska beslutsfattande inte lämnas över till andra, experter eller inte, säger Gregory Berns vid Emory University i Atlanta.

Rätt intressant.

Inga kommentarer: